afectează vederea

Lectură dăunătoare – 4 mituri despre ceea ce afectează vederea

Spoiler: să citiți în întuneric nu este dăunător, atâta timp cât țineți cartea digitală departe de față.

Ni se spune din copilărie că nu avem voie să citim la lumină slabă sau culcat. De fapt, nu totul este atât de simplu. Am studiat opiniile oamenilor de știință și ale medicilor despre condițiile care ne afectează cu adevărat vederea. Iată 4 mituri despre ceea ce afectează vederea.

lumina albastra afecteaza vederea

Cititul pe întuneric este dăunător

Aproape nu există studii privind pericolele lecturii în condiții de lumină slabă (iar nivelul de lumină trebuie totuși măsurat cumva). Majoritatea experimentelor științifice se concentrează pe distanța dintre carte sau ecran și față. Regula generală este că, cu cât sunt mai aproape, cu atât este mai rău pentru vedere. Cel mai bine este să păstrați o distanță de 25 cm.

Ochii noștri se pot adapta la diferite niveluri de lumină. Când încercați să vedeți ceva în semi-întuneric, pupilele se dilată astfel încât mai multă lumină să lovească retina. Ochii se adaptează rapid, dar din cauza tensiunii musculare, unele persoane pot avea dureri de cap. În ciuda acestui efect neplăcut posibil, nu există dovezi că acest lucru afectează în vreun fel mușchiul ochiului: este elastic și, atunci când fluxul de lumină crește, pupila revine la starea sa normală.

Ce factori sunt mai responsabili pentru apariția miopiei este o întrebare dificilă. Rolul semnificativ este jucat de ereditate. Copiii ai căror cel puțin un părinte suferă de miopie au șanse mai mari de a se confrunta cu această problemă.

Conform studiilor recente – este benefic să stai în aer liber în fiecare zi pentru a preveni miopia. Medicii recomandă copiilor să petreacă două ore pe zi în aer liber sau cel puțin 10 ore pe săptămână. Cu toate acestea, oamenii de știință nu pot spune cu certitudine care sunt factorii de mediu care au un efect pozitiv asupra stării vizuale. Poate că acest lucru depinde de eterogenitatea peisajului înconjurător, care ajută la antrenarea mușchiului ochiului. Poate că caracteristicile spectrului de lumină al soarelui sunt importante. Este posibil să existe o explicație mai simplă: copiii în acest moment sunt mai puțin în contact cu gadget-urile.

Este puțin probabil ca plimbările obișnuite să salveze adulții de miopie, dar păstrarea cărții sau gadget-ului la o distanță apropiată de față nu este indicată.

Lumina albastră afectează vederea

lumina albastra

Recent, multe publicații despre tehnologie și stil au scris despre pericolele luminii albastre pentru ochii noștri. Să vedem care este cauza acestei afirmații.

Este important să înțelegem că ne întâlnim cu lumină albastră peste tot. Sursa sa principală este soarele, astfel că obținem cea mai mare doză de lumină albastră în aer liber. În același timp, au apărut acum un număr mare de dispozitive de iluminare artificială cu radiații albastre – lămpi fluorescente și LED, monitoare cu cristale lichide ale computerelor, laptopurilor, smartphone-urilor și televizoarelor. Cantitatea de lumină albastră vizibilă pe care o emit aceste dispozitive este neglijabilă în comparație cu dozele din soare. Întrebarea este cât timp petreceți în fața ecranului și cât de aproape de ochi îl țineți.

Ochiul uman are capacitatea de a bloca radiațiile ultraviolete nocive (care se află parțial în intervalul luminii albastre): mai puțin de un procent din razele UV ajung în retină dacă nu purtați ochelari de soare. Dacă sunt UV, suntem protejați de lumina cu energie ridicată, care poate bloca efectele adverse asupra ochiului – într-un grad mult mai mic. Și lămpile LED o produc într-o cantitate vizibilă.

Dacă ajunge o cantitate excesivă de lumină albastră pe retină, poate provoca deteriorarea celulelor sensibile.

Lumina albastră poate avea, de asemenea, un efect pozitiv: anumite lungimi de undă pot îmbunătăți starea de spirit, atenția, memoria și funcția cognitivă. Acesta este unul dintre motivele pentru care ne bucurăm când stăm la soare.

Dar dacă petrecem prea mult timp la ecranul computerului înainte de a merge la culcare, acesta poate perturba ritmurilor ciclul natural de somn. Prin urmare, este important ca câteva ore înainte de a merge la culcare, să nu folosim computerul și să punem telefonul la distanță – și, da, nu ar trebui să citim noaptea.

Citirea de pe ecrane este periculoasă pentru ochi

În ciuda faptului că nu există o amenințare directă atunci când citim de pe ecran, cei care petrec mult timp în fața computerului dezvoltă sindromul ochiului obosit (astenopia), mușchii încordându-se peste normal. Iată câteva recomandări pentru a evita oboseala ochilor:

cititul afecteaza vederea

  • încercați să direcționați sursele de lumină astfel încât să nu existe strălucire și reflexii pe ecran
  • reglați luminozitatea monitorului
  • luați o pauză de la lucrul la computer la fiecare oră
  • clipiți mai des pentru a preveni sindromul de ochi uscat
  • se recomandă utilizarea unei cărți digitale pentru citit în detrimentul unui smartphone

Cititul în poziție culcat afectează vederea

Nu numai că contează distanța de la față la carte, ci și unghiul de citire. Unghiul optim este de 60 de grade. Purtătorii de ochelari pot plasa cartea puțin mai jos. Când citești în timp ce stai întins pe spate, ești forțat să-ți direcționezi privirea suficient de sus, ceea ce crește presiunea asupra mușchiului ochiului. Acest lucru poate provoca astenopie, ale cărei simptome sunt amețeli, imagini încețoșate, disconfort la nivelul ochilor, roșeață a ochilor etc. Din fericire, aceste simptome dispar imediat ce opriți supraîncărcarea ochilor și citiți din nou într-o poziție confortabilă.

Sharing is caring!
more

3 thoughts on “Lectură dăunătoare – 4 mituri despre ceea ce afectează vederea”

  1. Pingback: Google lansează Fuchsia OS - un nou sistem de operare » CapsLock IT

  2. Pingback: 9 sfaturi pentru a ieși mai bine în fotografii »

  3. Pingback: Sindromul ochiului uscat: primele semne și cum scapi de el »

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *