Cum să alegi un ceas inteligent

Cum să alegi un ceas inteligent: 8 caracteristici principale și evaluarea celor mai bune dispozitive

De când telefoanele mobile au devenit omniprezente, popularitatea ceasurilor de mână convenționale a scăzut. Cu toate acestea, nu au ieșit din uz, deoarece nu este doar un lucru util, ci și un accesoriu la modă.

Producătorii de tehnologie au decis să folosească un truc inteligent și să combine cele două dispozitive. Așa au apărut ceasurile inteligente (smartwatch) pe piață. Acestea sunt echipate cu cele mai moderne funcții și pot funcționa ca smartphone sau tabletă.

Ce este un ceas inteligent

Un ceas inteligent este un gadget care pare un miracol al tehnologiei pentru un utilizator neinițiat. De ce sunt necesare aceste dispozitive? Achiziționându-le, obtineti un mic computer pe care îl veți purta pe mână.

Pentru copii, astfel încât părinții să le poată controla întotdeauna locația, există o clasă separată de dispozitive.

Există o altă categorie similară de dispozitive: brățări fitness. Au dimensiuni mai mici și au un set mai mic de functii. Inițial, s-a înțeles că un astfel de dispozitiv va deveni un asistent neprețuit pentru cei cărora le pasă de sănătatea lor. În timp ce ceasul este mai necesar pentru a rămâne conectat și pentru divertisment. Cu toate acestea, linia dintre ele se estompează treptat.

Caracteristici smartwatch

Comutare

În primul rând, trebuie sa aflți cum funcționează modelul care vă place. Există unele care pot funcționa în mod autonom și altele care necesită sincronizare obligatorie cu un smartphone.

Gadgeturile independente au de obicei un slot pentru cartela SIM și pot răspunde la apel. Cu toate acestea, în practică, vorbirea cu încheietura mâinii la ureche nu este atât de plăcută. Aceasta este utilă atunci când utilizarea unui telefon mobil este incomod: în timpul antrenamentului și în condiții extreme. Astfel de ceasuri sunt alese de sportivi, de obicei.

Majoritatea dispozitivelor se sincronizează cu telefonul prin Bluetooth. Aceasta oferă următoarele beneficii.

 • Sarcina principală este preluată de procesorul smartphone. Aceasta înseamnă că ceasul este mai ușor, mai ieftin și bateria se descrcă mai greu.
 • Când aplicația corespunzătoare este actualizată, parametrii ceasului sunt, de asemenea, modificați și îmbunătățiți.
 • Primești notificări pentru apeluri si mesaje.

Desigur, există și limitări. Brățara și telefonul mobil ar trebui să fie aproape una de alta. Distanța maximă dintre ele poate ajunge la 50 de metri, dar mai des este de 10-20 m. Dacă conexiunea este întreruptă, atunci dispozitivul nu poate fi utilizat pe deplin.

Unele unități sunt echipate cu o conexiune la computer. Este suficient să instalați o aplicație specială pe computer, iar transferul de informații va fi efectuat automat. Acest lucru este util dacă, de exemplu, țineți un jurnal de performanță sportivă.

Funcții utile

Acum să trecem la cele mai interesante: ce poate face un ceas și de ce este numit „inteligent”.

Am vorbit deja despre capacitatea de a efectua și primi apeluri. Aceasta include, de asemenea, un set de SMS-uri și răspunsuri rapide pentru mesaje. Puteți configura redirecționarea notificărilor de la majoritatea aplicațiilor instalate pe mobil.

Un grup special este colectarea de date despre activitatea fizică:

 • pedometru;
 • calculul vitezei și distanței de mișcare;
 • calorii arse;
 • măsurarea pulsului și a ritmului cardiac;
 • program de recuperare și prevenire a leziunilor;
 • analiza somnului.

În general, dispozitivul monitorizează toate modificările din corpul tău, datorită senzorilor de pe dispozitiv. Și cu cât gadgetul este mai scump și „avansat”, cu atât indicatorii vor fi mai exacți. Dispozitivul vă analizează activitatea și vă oferă sfaturi despre ajustarea stilului dvs. de viață și a regimului de antrenament.

Există modele care sunt echipate cu termometru și barometru. Aceste opțiuni vă permit să aflați temperatura și presiunea atmosferică și, dacă este necesar, să reglați intensitatea sarcinilor.

Folosind dispozitivul, puteți viziona videoclipuri și asculta muzică prin căști fără fir. Multe accesorii sunt echipate cu o cameră, cu toate acestea, calitatea imaginilor este slabă.

Un alt plus util este serviciul de plată. Nu trebuie să utilizați un card bancar sau un telefon pentru a plăti cumpărăturile sau prânzul într-o cafenea. Este suficient să vă aduceți încheietura la terminal și suma necesară va fi debitată.

Chiar și cele mai simple modele au un ceas cu alarmă: independent sau sincronizat cu unul mobil. Particularitatea constă în faptul că în unele produse semnalul nu funcționează la un moment strict definit. Sună în momentul în care te afli în faza de somn potrivită. Acest lucru face mult mai ușoară trezirea.

Navigarea prin satelit (GLONASS, GPS etc.) nu vă va permite să vă pierdeți chiar și pe terenuri necunoscute.

Sistem de operare

Ar trebui să verificați compatibilitatea smartphone-ului dvs. cu ceasul inteligent înainte de a-l cumpăra. De aceasta depinde dacă ceasul își va putea îndeplini pe deplin sarcina. Majoritatea modelelor moderne nu acceptă versiuni mai vechi ale sistemelor de operare.

Majoritatea producătorilor importanți lucrează cu Google. Dispozitivele lor rulează prin sistemul de operare Android, inclusiv un sistem de operare dedicat Wear. Adaptat pentru Android LG, Huawei, Sony, Moto, Fossil și altele.

Un grup separat este format de eminentul Apple. Au propriul lor software WatchOS.

Există, de asemenea, Tizen de la Samsung, conceput pentru tehnologia exclusivă a companiei.

Există sisteme de uz general precum sistemul de operare Pebble. Ele pot fi utilizate atât cu Android, cât și cu Apple.

Control

Controlul tactil este omniprezent. În tandem, există o reglare a butonului, când activarea și funcțiile sunt activate de un buton pe marginea carcasei.

Se pot adăuga elemente de reglare mecanică. Un inel rotativ (rama) rulează de-a lungul perimetrului carcasei, a cărui rotație în direcții opuse deschide unele opțiuni.

Controlul gesturilor nu este neobișnuit. Cea mai simplă dintre ele: ridicarea încheieturii mâinii în sus – deblochează dispozitivul. Dar lista nu se limitează la aceasta și sunt disponibile multe alte gesturi care sunt responsabile pentru diverse operațiuni.

Controlul vocal este foarte popular acum. Toate dispozitivele de top sunt capabile să recunoască comenzile și să le îndeplinească.

Materiale și grad de protecție

Luați în considerare din ce sunt făcute piesele. Cureaua poate fi fabricată din:

 • plastic sau silicon – modele ieftine, sportive și pentru tineri;
 • oțel inoxidabil sau piele (naturală sau artificială) – obiecte clasice și reprezentative;
 • textilele sunt o opțiune elegantă și ecologică, dar în timp, o astfel de brățară își pierde atractivitatea.

Este bine dacă cureaua este detașabilă. Poți alege una diferita pentru orice look.

Încercați brățara, deoarece acestea au gama lor de dimensiuni: S, M sau L, în funcție de circumferința încheieturii mâinii.

Corpul eșantioanelor bugetare pentru sport este realizat din plastic. Alternativa este metalul: oțelul inoxidabil sau aluminiul, care este și cel mai durabil. Cu toate acestea, zgârieturile apar inevitabil pe o astfel de suprafață. Dispozitivele scumpe sunt fabricate din ceramică.

Asigurați-vă că vedeți că în descriere prezența protecției sticlei împotriva zgârieturilor. Aceasta este o tehnologie brevetată pentru fiecare marcă. De exemplu, Apple folosește un ecran acoperit cu safir. Se crede că safirul este al doilea după diamant în duritatea sa.

În caracteristici veți găsi marcaje precum IP. Indică gradul de protecție împotriva pătrunderii obiectelor solide și a umezelii. Cu cât aceste valori sunt mai mari, cu atât dispozitivul va rezista la condiții extreme. Următoarele valori sunt cel mai des prezente:

 • IP65 – se asigură protecție maximă împotriva prafului și stropilor;
 • IP66 – nu se tem de jeturile de apă;
 • IP67 – permis să fie scufundat sub apă nu mai mult de 1-2 m pentru o perioadă scurtă de timp;
 • IP68 – scufundarea la o adâncime de trei metri este permisă.

Alege produse cu cel puțin IP67. Trebuie să recunoașteți că scoaterea ceasului doar pentru a vă spăla mâinile nu este foarte convenabilă.

Afişaj

Să vorbim mai întâi despre mărimi. Un accesoriu cu un ecran prea mare va fi greu și chiar incomod să dormi cu el. Afișajul mic nu este, de asemenea, foarte impresionant: apar puține informații. Dimensiunea ideală a cadranului este de 1,4-1,7 inci.

Calitatea imaginii este în mare măsură determinată de tipul ecranului LCD. Există mai multe dintre cele mai comune soluții.

 • TFT este o tehnologie simplă și ieftină, astfel încât imaginea nu este cea mai bună.
 • IPS – este mai scump, dar parametrii de redare a culorilor, luminozitatea și unghiul de vizualizare sunt mai buni aici.
 • OLED – ecranul este format din LED-uri separate, ceea ce înseamnă că nu are nevoie de iluminare de fundal externă. Are un unghi larg de vizualizare și un contrast mult mai mare. Culoarea strălucirii este diferită, motiv pentru care se schimbă și caracteristicile.

De fapt, matricile bazate pe OLED (AMOLED, Super AMOLED și altele) sunt soiuri ale aceleiași tehnologii. Dezvoltatorii le completează puțin și dau un nume frumos care le deosebește de produsele concurenților.

Dispozitivele cu afișaj transflectiv formează un grup separat. Dispozitivele de iluminat folosesc atât lumina reflectată, cât și propria lor iluminare. Totul depinde de gradul de iluminare. Acest lucru reduce consumul de energie și prelungește semnificativ durata de viață a bateriei.

O caracteristică importantă care afectează proprietățile imaginii este rezoluția ecranului. Înseamnă numărul de puncte afișate orizontal și vertical. Cu cât numărul acestora este mai mare, cu atât imaginea este mai precisă și mai clară.

Formă și design

Cea mai recentă tendință este cadranul rotund, asemănător ca aspect cu ceasurile mecanice tradiționale.

Brățările sport au de obicei un design discret și o formă dreptunghiulară sau pătrată simplificată. Sunt special concepute pentru a menține concentrația maximă în timpul antrenamentului și pentru a nu interfera cu antrenamentele.

Modelele pentru femei, de regulă, au un diametru redus al afișajului și culori „delicate”: auriu, argintiu, roz, violet etc.

Cum să alegi un ceas inteligent – TOP 5 cele mai bune smartwatch-uri

După ce ați examinat gama de produse din magazin, veți vedea că există atât dispozitive de buget, cât și dispozitive scumpe. Descrierile reale vă vor ajuta să înțelegeți diferența dintre ele. Pentru mai multe informații, consultați prezentările generale.

GSMIN WP7 este un „ceas de fitness”, potrivit mai ales pentru cei care practică în mod regulat sport sau pur și simplu duc un stil de viață activ. Ceasul poate măsura tensiunea arterială și pulsul. Sunt complet impermeabile și pot fi folosite chiar și în timpul înotului. Cureaua de ceas este fabricată dintr-un material special care nu provoacă reacții alergice.

ceas inteligent

Pro:

 • baterie reîncărcabilă bună. Se menține timp de 5-7 zile
 • determina dacă vă deplasați sau stați în picioare, câte calorii ardeți
 • arată saturația sângelui cu oxigen și activitatea sistemului imunitar
 • măsurați tensiunea arterială
 • sincronizat cu telefonul dvs. iOS sau Android

Contra:

 • nu s-au detectat.

Jet Phone SP1 un ceas pe care poți apela datorită prezenței unei cartele SIM. De obicei, acestea sunt cumpărate pentru copii și adolescenți, deși acest lucru nu este specificat în mod explicit. Printre posibilități: afișarea notificărilor, diverse funcții de monitorizare a activității fizice, o cameră. Viața bateriei în timp de așteptare – 7 zile.

Jet Phone SP1

Pro:

 • preț bun
 • design decent
 • set optim de posibilități
 • slot pentru card de memorie

Contra:

 • pentru copii, meniul este adesea dificil
 • fără protecție împotriva apei
 • cameră slabă

Canyon CNS-SW71SS – cu o curea din metal și poliuretan. Potrivit atât pentru bărbați, cât și pentru femei. Are o listă considerabilă de opțiuni pentru monitorizarea stării fizice și notificarea apelurilor primite. O caracteristică neobișnuită este telecomanda camerei smartphone.

Canyon CNS-SW71SS

Pro:

 • ajustarea convenabilă a dimensiunii brățării metalice
 • compatibil atât cu Android, cât și cu iOS
 • nivel excelent de protecție împotriva umidității

Contra:

 • fără cartelă SIM
 • ecran pătrat cu rezoluție cam mică

HUAWEI Watch GT Elegant. Monitorizează starea de sănătate a proprietarului, afișează notificări, sunt disponibile un ceas cu alarmă inteligentă și afișaj meteo. Barometru, altimetru, lanternă, busolă și GPS încorporate. Mod de iluminare constantă a display-ului.

HUAWEI Watch GT Elegant

Pro:

 • încărcare magnetică rapidă
 • ecran luminos
 • autonomie sporită – cel puțin 5 zile
 • rezistent la apă

Contra:

 • interfață lentă
 • fără microfon și control muzical

Samsung Galaxy Watch – model cu un diametru de 46 mm. Pentru fete există o variantă cu dimensiune mai mică – 42 mm. Brățara este fabricată din silicon, iar sticla este rezistentă la zgârieturi. Funcționalitatea este decentă, putem remarca senzorul de presiune atmosferică, comanda vocală și navigația prin satelit. Baterie activă 7 zile.

samsung galaxy watch

Pro:

 • ecran luminos și clar
 • un set mare de antrenamente
 • poți răspunde la mesaje

Contra:

 • preț mare
 • plata contactless nu funcționează întotdeauna

Apple Watch Series 5 cu funcție de răspuns la apeluri. Cea mai importantă inovație a acestora este afișajul, care este întotdeauna activ. Printre funcții – un altimetru, un senzor de nivel de zgomot, un motivator de activitate. Carcasa este din aluminiu, iar brățara poate fi schimbată cu oricare dintre numeroasele opțiuni.

Apple Watch Series 5

Pro:

 • design atractiv
 • multe aplicații utile
 • impermeabilitate

Contra:

 • scump;
 • baterie activă 1-3 zile

Dacă nu ați ținut niciodată un ceas inteligent sau o brățară de fitness în mâini, atunci este mai bine să cumpărați un model ieftin, cu funcționalitate largă. Așa puteți „simți” cât de necesar este acest accesoriu pentru dvs. Dacă vă place, este rezonabil să aruncați o privire mai atentă la produsele din categoria de preț mediu și ridicat, cu funcții avansate.

Sharing is caring!

3 thoughts on “Cum să alegi un ceas inteligent: 8 caracteristici principale și evaluarea celor mai bune dispozitive”

 1. Pingback: Top 8 Cele mai bune căști fără fir 2021 - CapsLock IT

 2. Pingback: iPhone 12 Pro Max - Telefon de top? - CapsLock IT

 3. Pingback: Cum sa alegi cel mai bun ceas inteligent pentru copil (smartwatch)? ⋆

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *